Investičná pomoc trnavskej automobilke smerovala k pracovným miestam

11.11.2012 Trnava

Trnava 11. novembra (TASR) – K najväčším investičným stimulom štátu pre podnikateľské prostredie v Trnavskom kraji patrí pomoc koncernu PSA Peugeot Citroën pre závod v Trnave. Finančná podpora SR v tomto prípade neprekročila Európskou úniou stanovenú maximálnu 15-percentnú hranicu z objemu celkovej investície PSA do výstavby trnavského výrobného centra, ktorý bol okolo 700 miliónov eur. Pre TASR to uviedol riaditeľ komunikácie a vonkajších vzťahov závodu Peter Švec.

"Pomoc pre investíciu koncernu PSA Peugeot Citroën na Slovensku mala viacero podôb. Išlo o regionálnu pomoc, čo bola finančná dotácia na novovytvorené pracovné miesta a na vzdelávanie a školenia," uviedol Švec. Štátna pomoc podľa vtedy platnej legislatívy predstavovala finančnú dotáciu pri odkupovaní pozemkov a budovaní infraštruktúry, ďalej pri nákupe nových výrobných technológií a prejavila sa aj v podobe daňových úľav.

"Všetky podmienky pre udelenie regionálnej a štátnej pomoci, medzi ktorými bolo predovšetkým vytvorenie 3000 nových pracovných miest, boli zo strany PSA splnené a projekt štátnej pomoci bol uzavretý v roku 2010," konštatoval hovorca trnavského závodu.

Automobilka v Trnave je technologicky najnovším závodom v skupine PSA Peugeot Citroën. Tri roky po položení základného kameňa sa v júni 2006 rozbehla výroba modelu Peugeot 207. Už v prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku. Denná produkcia v troch pracovných zmenách je aktuálne takmer 1300 automobilov.

Vlani opustilo výrobné pásy takmer 205.000 vozidiel a v novembri 2011 vyrobila automobilka celkovo miliónte vozidlo. Aplikáciou Systému výroby PSA a zavedením štandardizácie všetkých pracovných postov sa závod dostal medzi výrobné centrá skupiny s najlepšími výsledkami kvality. Aj vďaka tomu mu materská spoločnosť zverila prípravu a následné spustenie výroby koncernovej novinky Peugeot 208. Toto vozidlo sa na trhu objavilo začiatkom roka 2012.
 

Vyberte región